Home Aναζήτηση Επικοινωνία www.accuweather.com Νέες Εκδόσεις Το βιβλίο του μήνα Bestsellers Τα Νέα μας Χάρτης Εκδηλώσεις 30 χρόνια Libro Προσφορές Ποιοί είμαστε Πληροφορίες #


 
 
ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ Π.Δ. - ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ (9604900676)
Εκδόσεις: LIBRO
Εκτύπωση
   

Φόρμα ενδιαφέροντος

Το Τέλος του Εφιάλτη συνιστά μυθιστορηματική προσέγγιση μιας ιστορικής πραγματικότητας: της εκτέλεσης του φυγόδικου και επικηρυγμένου Εφιάλτη το 469 π.Χ., στο Καλλίδρομο από τον Αθηνάδη, μετά από δεκαετή περιπολία και ενέδρα, σε αντίποινα της προδοσίας του που κόστισε τη ζωή των ‘τριακοσίων’ στη μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.).

Ο Π.Δ. Μπαλτάκος, Λάκωνας και ο ίδιος και συστηματικός μελετητής των ιστορικών πηγών της σχετικής ιστορικής περιόδου, δράττεται της ευκαιρίας να διατυπώσει με σαφήνεια και λιτότητα –σε λόγο ‘λακωνικό’– τις ιδέες και τις πεποιθήσεις των αρχαίων Σπαρτιατών για τη ζωή και τον θάνατο, την αγάπη και τον έρωτα, τον πόλεμο και την τέχνη, τη μύηση και την αλήθεια.

Στις σελίδες του βιβλίου του ο συγγραφέας επιχειρεί μιαν τολμηρή αναψηλάφηση της ιστορικής αλήθειας, καθώς και την προσέγγιση του σπαρτιατικού ιδεώδους, προτείνοντας ένα διαφορετικό πρίσμα βιοθεωρίας για τον σύγχρονο άνθρωπο:

«…Γνώση χωρίς διακινδύνευση, γνώση χωρίς πόνο, γνώση χωρίς υπέρβαση του φόβου, είναι γνώση πραγματική; Μήπως είναι απεικόνιση και προσομοίωση γνώσης; Μόνον η ζωή η ίδια μυεί, γιατί μόνον η ζωή φοβίζει αληθινά. Τίποτα πιο μυητικό από τη ζωή και τίποτα πιο αληθινό από τη μάχη. Όποιος μάχεται με το κεφάλι ψηλά, χωρίς φόβο, όποιος συναισθάνεται την ιερότητα της στιγμής, όποιος σέβεται βαθιά τον μαχόμενο αντίπαλο, όποιος βγαίνει από τη μάχη τραγουδώντας όπως εμείς, αυτός έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στην ατραπό της γνώσης. Αυτός μπορεί να αντικρίσει, κάποτε, το πραγματικό πρόσωπο του θεού. Έτσι πιστεύουμε. Επαναλαμβάνω, όμως. Ο δρόμος του πολεμιστή δεν είναι ο μοναδικός. Είναι, μονάχα, ο δικός μας δρόμος. Τίποτα περισσότερο…»

«…Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η μάχη δεν είναι αυτοσκοπός. Πλανάται όποιος έχει τέτοια αντίληψη. Ο πολεμιστής καταξιώνεται όταν ζει πολεμικά σε όλη του τη ζωή, όχι μόνον όταν μάχεται στιγμιαία. Αυτό είναι το δύσκολο. Να είσαι πολεμιστής μόνιμα, όχι πρόσκαιρα. Οποιοσδήποτε πολίτης Ελληνικής πόλης μπορεί να πολεμήσει επάξια. Πράξεις ηρωικές έχουμε δει πολλές από άνδρες που περιστασιακά έλαβαν μέρος σε μάχη. Εμείς, αντίθετα, πρέπει να μαθαίνουμε στους νέους μας ότι η ζωή του πολεμιστή είναι ο μόνος σκοπός και η μάχη ένα απλό επεισόδιο. Εύκολο επεισόδιο. Δύσκολο είναι να εκπαιδεύεσαι μέχρι τα εξήντα, να ζεις στερημένα, να διατρέφεσαι λιτά, να διατηρείς συνεχώς την εσωτερική σου πειθαρχία. Ποιος πολεμιστής είναι πιο άξιος; Αυτός που παραμένει σε εγρήγορση με μάχες συνεχείς ή αυτός που ζει σύμφωνα με τις αρχές του πολεμιστή χωρίς να συμμετέχει σε μάχη ποτέ; Θεωρητική ερώτηση, αφού τέτοιοι πολεμιστές σήμερα δεν υπάρχουν. Η αφροσύνη και η αδικία περισσεύουν, άρα περισσεύουν και οι πόλεμοι. Σκεφτείτε, όμως, την ερώτηση αυτή και δώστε μόνοι σας την απάντηση. Δεν θα δυσκολευτείτε. Αν πράγματι είναι δυσχερέστερο να διαβιώνεις σύμφωνα με τις αρχές σου μόνιμα, παρά να πολεμάς πρόσκαιρα, προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ωθούμε τους νέους μας. Να μην ζουν με την πλάνη ότι η μάχη μόνο θα τους καταξιώσει. Η ενάρετη ζωή καταξιώνει…»

Τιμή, € : 19.00
Τιμή Libro, € : 17.10
Προσθήκη στο καλάθι
 
<< Επιστροφή << Προηγούμενη | Επόμενη >>
 
 

Καλάθι αγορών
Το καλάθι είναι άδειο